Boşanma Avukat Ücretleri

Boşanma Avukat Ücretleri

Boşanma davaları en çok merak edilen konulardan biridir. Evlilikler çeşitli nedenlerle boşanma ile sonuçlanabilir. Eşler anlaşmalı bir şekilde boşanmak için anlaşmalı boşanma davası açmalıdır. Ancak boşanma ve şartları ile alakalı anlaşma sağlanamaması durumunda bu durumda çekişmeli boşanma davası açılması gerekir. Boşanma davaları pek çok uyuşmazlığı içeren ve birbirinden farklı alacak haklarını da bulunduran son derece karışık bir süreçtir.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Yapılması Gerekenler

Anlaşmalı boşanma davaları 1 yıl ya da daha fazla süren evliliklerde eşlerin boşanma ile boşanmaya bağlı konularda anlaşma sağlaması halinde açılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken konu 1 yıldan daha kısa süren evliliklerde taraflar her ne kadar anlaşmış olsalar da anlaşmalı boşanma davaları açmaları mümkün değildir.

Kişilerin anlaşmalı boşanma davası açabilmeleri için velayet, boşanma, nafaka, maddi ve manevi tazminat gibi konularda uzlaşma sağlamaları gerekir. Bu konulardan herhangi birinde çekişme olması durumunda anlaşmalı boşanma davası açılamaz. Bu aşamadan sonra açılmış olan dava da çekişmeli boşanma olarak devam eder.

Anlaşmalı boşanma davaları çekişmeli boşanmalara göre çok daha kısa sürelerde sonuçlanır. Bu nedenle taraflar evliliğin bir an önce sona ermesi adına genelde anlaşmalı boşanma davalarına başvururlar. Bu davaya başvururken de eşlerin karşılıklı talepleri olsa dahi gerçek iradelerini yansıtmayan beyanlarda bulunabilirler. Fakat bu husus pek çok hak kaybının yaşanmasına neden olur. Anlaşmalı boşanma davalarında mahkeme tarafından boşanma ve diğer konulara tarafların sunduğu anlaşmalı boşanma protokolü kapsamında karar verilir. Tarafların hızlı sonuç almak için taleplerinin dışında beyanda bulunması durumunda artık bu konular ile ilgili talepte bulunamazlar. Bu açıdan anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanırken avukatlardan yardım almak son derece önemlidir.

Taraflar anlaşmalı boşanma davası açtığında anlaşma beyanlarını dava dilekçesinin yanında sunarlar. Protokolde yazılı bir şekilde beyanda bulunmalarının yanında duruşmada sözlü bir şekilde de anlaşma ile alakalı beyanda bulunmaları gerekir. Bu nedenle her iki tarafın da duruşmaya katılması zorunlu kılınmıştır. Taraflardan birinin davaya gelmemesi halinde dava çekişmeli hale gelir.

Anlaşmalı Boşanma Davasının Koşulları Nelerdir?

Anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için öncelikle evlilik birliğinin 1 yıl kadar sürmüş olması gerekir. 1 yıldan daha az süren evliliklerde anlaşmalı boşanma davasının açılması mümkün değildir. Bunun dışında eşlerin ikisinin de boşanma ve boşanma ile alakalı diğer konularda anlaşma sağlamış olmaları gerekir. Bu anlaşmaların da boşanma protokolünde yer alması ve duruşmada hakim önünde de sözlü olarak beyanda bulunulması gerekir.

Anlaşmalı boşanma davalarında anlaşma sağlanması zorunlu olan konular şu şekildedir;

  • Maddi ve manevi tazminat talepleri
  • Boşanma
  • Velayet
  • Nafaka

Bu konulardan herhangi birinde anlaşma sağlanamaması durumunda tarafların anlaşmalı boşanma davası açmaları mümkün değildir. Bu durumda açılmış olan davalar çekişmeli boşanma davası olarak isimlendirilir.

Anlaşmalı boşanmalarda her iki tarafın da boşanma sebeplerini ve kusur ile ilgili nafaka ve tazminat taleplerinde kusur durumlarını ispat etme ile alakalı herhangi bir yükümlülükleri bulunmaz. Mahkeme tarafından tüm bu konulara anlaşmalı boşanma protokolünde yer alan beyanlara göre karar verilir.

Anlaşmalı Boşanmada Zorunlu Olmayan Konular Nelerdir?

Mal paylaşımı ve ziynet eşyalarının akıbeti gibi konula anlaşma sağlanması zorunlu olan konular arasında yer almaz. Taraflar bu konularda anlaşma sağlama konusunda özgürdürler. Protokolde anlaşılan unsurlar arasında gösterilmemesi durumunda boşanma kararının kesinleşmesinin ardından 10 yıl içinde mal rejiminin tasfiyesi talepli dava açılması konusunda hakka sahip olur. Bunun yanında ziynet eşyalarının aynısının veya bedelinin ödenmesinin talep edilmesi durumu da kesinleşmesinin ardından 10 yıllık süreye bağlanır.

Mal paylaşımı ve ziynet eşyaları ile ilgili konularda dikkat edilmesi gereken bazı konular bulunur. Anlaşma boşanma konusunda bu konularda anlaşma sağlanması halinde ya da taraflardan biri ml paylaşımı ile ilgili herhangi bir talebim yoktur gibi bir beyanda bulunmuşsa bunun geri dönüşü söz konusu olmaz. Bu konularda hüküm kurulduğu zaman taraflar artık ayrı bir dava açma hakkını kaybetmiş olurlar.

Tarafların bir konuyu ispatla yükümlü olmaması ve hükmün tarafların dosyaya sunacağı anlaşmalı boşanma protokolünün kurulması sebebiyle anlaşmalı boşanma davalarının çekişmeli boşanmaya göre daha kısa sürdüğünü söylemek mümkündür. Bu davalar çoğunlukla tek celsede sonuçlanır. Uygulamada ise 1-1.5 ay gibi bir sürede tamamlanır.

Çekişmeli Boşanma Davasında Yapılması Gerekenler

Çekişmeli boşanma davaları tarafların boşanma sonuçları olan konularda anlaşamamaları sebebiyle mahkeme tarafından bu değerlendirmeler gerçekleştirilir. İddia ve savunmalar ve deliller değerlendirildikten sonra bu davalara karar verilir. Çekişmeli boşanma davalarında iddia edilen boşanma nedenlerinin ispat edilmesi son derece önemlidir. Bu sebeple öne sürülen iddiaların net olarak ispat edilmesi ve delillendirilmesi önemli bir konudur. Hukuka aykırı olan delillerin sunulması delili ibraz eden taraf bakımından cezai sorumluluklara neden olabilir. Bunun yanında iddia edilen konuların ispat edilmemesi durumunda hak kaybı da olabilir.

Çekişmeli boşanma davalarında ilk önce boşanma, boşanma nedenine göre kusurun tespiti, sonrasında da çocuk ve eş için nafaka talepleri, maddi ve manevi tazminat ile velayet konuları ile ilgili kararlar verilir. Bu konular boşanmanın fer’i niteliğinde olduğundan boşanma davası ile beraber görülür. Fakat ziynet eşyaları, eşya alacağı, mehir alacağı, mal paylaşımı ile alakalı konular boşanmanın fer’ileri arasında yer alır.

Ziynet eşyaları ile alakalı boşanma davaları ile beraber görülmesi söz konusu olabilir. Fakat bu durumda alacak miktarlarına bağlı olarak harç ödenmesine ihtiyaç duyulur. Harcın tamamlanmaması usuli eksiklik olacağı için alacak bakımından davanın reddi gerekir. Bu nedenle dava açarken özenli bir tespit ile harç hesabı yapılmasına ihtiyaç duyulur. Çekişmeli boşanma davaları evlilik birliğinin ve karı koca ilişkisinin yapısına bağlı olarak tanık deliline dayanır. Özellikle kusurun tespit edilmesinde şahitlerin beyanı önem taşır. Belirlenecek şahitlerin olay ile alakalı görgüye dayalı olarak bilgiye sahip olmaları gerekir.

Çekişmeli Boşanma Davasının Koşulları Nelerdir?

TMK kapsamında boşanma davaları özel nedenler ve genel nedenler sebebiyle açılabilir. Taraflar boşanma nedenlerinden birine dayanarak diledikleri zaman çekişmeli boşanma davası açabilirler. Sayılı olmayan nedenler farklı olarak çekişmeli boşanma davası açılması mümkün değildir. TMK kapsamında boşanma nedenleri şu şekildedir;

  • Evlilik birliğinin temelden sarsılması
  • Zina
  • Hayata kast
  • Akıl hastalığı
  • Terk
  • Suç işleme ya da haysiyetsiz hayat sürme

Evlilik birliğinin temelden sarsılması durumu genel boşanma sebepleri arasında yer alır. Evlilik birliği ortak hayatın sürdürülmesi sarsılmışsa taraflar boşanma davası açma hakkına sahiptir. Tarafların kanunda yer alan özel boşanma sebeplerinin olmaması ve boşanma ya da bun bağlı konularda anlaşma sağlanamaması halinde genel boşanma sebebine dayanarak boşanma talep etme hakkı bulunur.

Boşanma avukatı ücretleri davanın çekişmeli ya da anlaşmalı olmasına bağlı olarak değişiklik gösterir. Çekişmeli boşanma davaları eşlerin iddialarını ispat etme zorunluluğu nedeniyle oldukça zordur. Tarafların ispat amacı ile bazı delilleri sunması ve mahkeme tarafından bu deliller incelenerek hüküm kurulması gerekir. Bu nedenle çekişmeli boşanma davaları genelde 1-3 yıl arasında sürer. Boşanma davasının nasıl açılacağı ile alakalı daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir