Miras Davaları Ne Kadar Sürede Tamamlanır?

Miras Davaları Ne Kadar Sürede Tamamlanır?

Miras davası kişilerin ölümünün ardından mal paylaşımını içeren dava türüdür. Bu davalar miras bırakan kişilerin mal varlığı ile özel hukuk ilişkilerinin gelecekte ne olacağını gösterir. Miras davalarında mirasçılar arasında gerçekleştirilen paylaşım miras bırakan kişilerin tasarrufları ve mirasçıların hakları ile alakalı konular ele alınır. Bu davalar Türk Medeni Kanunu’na uygun olacak şekilde düzenlenmiştir. Bunun yanında farklı türlerinin bulunması ile de dikkat çeker. Bu süreçler mahkeme kararının açıklanması ile sonuçlanır. Bu süreçte Kayseri miras avukatları ile çalışmalar sürdürülebilir.

Miras davaları kişilerin vefatının ardından farklı yollarla açılabilir. Fakat hukuki süreçler başlatılmadan önce bazı hazırlıkların yapılmasına ihtiyaç duyulur. Öncelikle miras bırakan kişilerin herhangi bir vasiyetinin olup olmadığına bakılmalıdır. Vasiyetname bulunmuyorsa ve miras davası açılacaksa bunun için yetkili mahkemenin belirlenmesine ihtiyaç duyulur. Vasiyetname olması durumunda miras dağıtım işlemlerinin vasiyetnamede belirtilen şekilde yapılmasına dikkat edilmelidir.

Mirasın paylaşılması ile ilgili konularda miras davası açılmasına her zaman ihtiyaç duyulmaz. Mirasçılar bir avukatla bir araya gelerek miras paylaşımlarının yapılmasını sağlayabilir. Bu tarz durumlarda tüm mirasçıların katılımı ve terekenin aralarında adil olarak paylaşılması önemlidir. Miras davalarının adil bir şekilde sonuçlanması önemli bir konudur.

Miras Davası Açma

Miras davası süreleri birtakım faktörlere göre farklılık gösterebilir. Mirasa ortak olan kişilerin adreslerinin tespit edilmesi, tebligat yapılması ve davya bakacak mahkemelerin iş yoğunluğu gibi konular sürecin ne kadar zamanda gerçekleşeceğini etkileyen faktörler arasında yer alır. Bu sebeple miras davalarının ne kadar sürede tamamlanacağına kesin bir cevap vermek doğru olmayacaktır. Bu aşamada Kayseri’de miras avukatlarından destek almak sürecin daha hızlı bir şekilde yönetilmesine yardımcı olur. Miras davaları çoğunlukla 1 ile 2 yıl arasında gerçekleşir. Fakat tarafların anlaşma sağlaması durumunda bu sürecin çok daha kısa sürmesi mümkün olur.

Mirasçıların miras paylaşımı ile alakalı konularda herhangi bir anlaşmazlık yaşaması halinde miras davası açma durumları söz konusu olabilir. Bu davalar mirasçılara yasal yollardan tanınan hakların korunması amacıyla açılır.

Tenkis davası, murisin tasarrufları tasarruf özgürlüğü sınırlarını aştığında miras hakkına tecavüz durumu söz konusu olur. Bu durumda mirasçıların miras haklarının korunması için geriye dönük miras davası olarak da bilinen tenkis davalarının açılması işlemleri gerçekleştirilebilir. Muris tarafından yapılan sağ kişiler arası ve ivazsız tasarrufların terekeye iade edilmesinin talep edilmesi için başvurulan hukuki yollardan biri de denkleştirme davasıdır. Bu dava mirasçıların gerçekleştirilen bütün tasarrufların terekeye geri verilmesi adına başvurulan hukuki mekanizmadır.

Mirasçılar arasında paylı veya el birliği olunan taşınır ve taşınmaz mallar üzerindeki ortaklığa son verilmesi ve mirasçıların kişisel mülkiyetlerinin güvence altına alınması için açılan dava izale-i şüyu davası olarak isimlendirilir. Murisin ölümünün ardından mirasçılar arasında meydana gelen miras ortaklığının sonlandırılması ve kişisel mülkiyete geçilmesi adına açılan diğer bir hukuki süreç de miras paylaşımı davası olarak isimlendirilir. Bu davada mirasçıların miras ortaklığının sorunsuz olarak tamamlanması işlemi gerçekleştirilir. Bunun yanında mirasın bireysel bir şekilde paylaşılması adına başvurulan yasal bir yöntemdir.

Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Mirasçıların miras paylaşımı yapmaması durumunda miras payları üzerinde bulunan haklarının kişisel mülkiyete geçmesi mümkün olmaz. Miras paylaşımı işlemlerinin gerçekleşmemesi halinde mirasçıların terekeye dahil olan mal varlıkları üzerinde kişisel mülkiyet tesis etmeleri mümkün değildir.

Miras paylaşımı yapılmadığı zaman bütün mirasçılar arasında miras ortaklığı hükümleri devam edecektir. Yasal mirasçılar veya atanmış olan mirasçı olduğuna bakılmadan mirasçıların miras ortaklığına dahil edilmesi işlemleri gerçekleştirilir. Mirasçılar, miras ortaklığını sona erdirmek istediklerinde paylaşım ile alakalı olarak anlaşamamaları durumunda miras davası açma hakkı doğar.

Miras davası açmak isteyen kişilerin belirli zaman aşımı sürelerinde açmaları gerekir. Bu süreler davanın içeriğine bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu aşamada belirli taleplere bağlı olarak miras davalarının zaman aşımı süreleri ile ilgili önemli hükümler bulunur. Mirasçılık belgesinin iptali le alakalı davalarda zaman aşımı süresi bulunmaz. Bu davaların her zaman aşılması işlemleri gerçekleştirilebilir. Bunun yanında ilgili mirasçılık belgelerinin iptal taleplerini geciktirilmeden değerlendirmeye alınır.

Denkleştirme davaları, mirasçılar tarafından 10 yıl içerisinde açılması gerekir. Bu süreçte gerçekleştirilmeyen başvurular denkleştirme taleplerinin etkilenmesine sebebiyet verir. Tenkis davalarının mirasçıların miras haklarının ihlal edildiğini öğrenmelerinden sonra 1 yıl içerisinde veya mirasın açılmasının ardından 5 yıl içinde açılması gerekir. Bu sürede gerçekleştirilen başvurular miras haklarının korunması bakımından önemlidir. Miras nedeniyle istihkak davası, iyi niyetli olan davalının terekeyi elinde bulundurduğunu öğrenmesinden sonra 1 yıl gibi bir sürede açılmalıdır. Bunun yanında murisin ölümü veya vasiyetnamenin açılmasından sonra 10 yıl içerisinde açılma süreçleri vardır.

Kötü niyetli olan davalılara karşı dava açma süreleri 20 yıl olarak belirlenmiştir. Muris muvazaası davalarında zaman aşımı ile alakalı herhangi bir süre bulunmamaktadır. Bu tarz davaların istendiği zaman açılması mümkündür. Muris davası iddialarının değerlendirilmesi adına bir süre kısıtlaması da bulunmaz. Bunun yanında miras davaları murisin ölümünün ardından açılabilir. Çünkü miras hakları ölümün gerçekleşmesinden sonra mirasçılara geçer. Bu sebeple muris yaşarken dava açılması durumu söz konusu değildir.

Miras Davasında Avukat Tutmak Önemli M?

Miras davaları son derece zorlu ve uzun bir süreci barındırır. Bu durumun zorlaşmasına neden olan etkenler arasında çok sayıda tarafın bulunması ve aile içindeki mirasın bazı özel niteliklerinin bulunması yer alır. Bu açıdan Kayseri’de güvenilir bir avukat ile çalışmaların sürdürülmesi önemlidir. Avukatlar bu yasal süreçlerde müvekkillerine her zaman en iyi hizmetleri sunmak adına çalışmalarını sürdürürler.

Miras davalarının avukatsız bir şekilde yürütülmesi durumunda birtakım tehlikeler meydana gelebilir. Bunun yanında bu riskler ile baş edilmesi son derece zorlu bir süreçtir. Hukuki süreçlerde belge düzenleme işlemlerinin deneyimsiz kişiler tarafından gerçekleştirilmesi zor olacaktır. Bu sebeple Kayseri’de avukatların uzmanlığından yararlanmanız miras davası aşamasında haklarınızın korunmasını sağlayacaktır.

Miras davalarında da diğer hukuki süreçlerde olduğu gibi avukatlık ücretleri vekalet sözleşmesi ile avukatla anlaşan kişi tarafından yapılır. Bu sebeple miras davalarında avukat masraflarının anlaşma sağlayan kişi tarafından gerçekleştirilmesi gerekir.

Miras Sözleşmesi Nedir?

Miras sözleşmesi, muris ve bir mirasçı veya üçüncü bir kişi arasında yapılan murisin ölümünden sonra sonuç doğuracak sözleşmeye verilen isimdir. Bu sözleşmeler olumlu miras sözleşmesi ve olumsuz miras sözleşmesi olarak iki farklı grupta yer alır. Olumsuz miras sözleşmesi bazı yerlerde mirastan feragat sözleşmesi ismi ile de bilinir. Bu sözleşmelerin geçerli olabilmesi adına sözleşmenin vasiyet şeklinde hazırlanmasına dikkat edilmelidir.

Olumlu miras sözleşmesi ile muris belirli bir mal varlığı değerini birine bırakır. Olumsuz miras sözleşmesi ise yasal olan mirasçının miras hakkından feragat etmesini beyan etmesi ile ilgili sözleşmelerdir. Olumsuz miras sözleşmeleri ivazlı veya ivazsız olarak gerçekleştirilebilir.

Mirasın büyüklüğü davanın sürecini etkileyen faktörler arasında yer alır. Çok fazla şirket hissesi, taşınmaz mal, yurtdışı varlıkları bulunması halinde bunların değerinin tespit edilmesi ve paylaştırılması işlemleri uzun sürebilir. Kayseri’de miras avukatı arayışı içindeyseniz danışmanlık büromuzla iletişime geçebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir